30 Mayıs 2010 Pazar

Duvarın Ayıramadığı Takım: Hertha Berlin


Duvarın Ayıramadığı Takım: Hertha Berlin
deliVALDEZ

Kuruluşu:
Son yıllara kadar yeniden Bundesliga’ya (1. Lig) dönene kadar Almanya futbolu denilince aklımıza ilk başlarda gelecek bir takım değildi Hertha Berlin. Oysaki Hertha, Almanya’nın en köklü ve geçmişte de önemli başarılara imza atmış bir takım. Hertha, 25 Temmuz 1892’de on altı yaşlarındaki Fritz ve Max Linder ile Otto and Willi Lorenz kardeşler tarafından kuruldu. Kulübün isim babası olan Fritz Linder, bu ismi babasıyla yaptıkları nehir gezisinde bindikleri buharlı gemiden aldı. Amblemi de isminin esinlendiği buharlı gemiye atfen bayrak şeklindedir. Gemi personelinin ve aynı zamanda geminin sahibi olan şirketin renkleri olan ve bugün de kullanılan mavi ve beyazı da kendilerine renk olarak seçerler. O zamların futbol oyun kıyafeti farklı olduğu için ilk başlarda oyuncular maçlara başlarında mavi keplerle çıkmaktadırlar. Kulübün kurulduğu yer daha sonra Berlin Duvarı’nın geçmiş olduğu yerdedir. 1904’te yeni sahanın kirasını karşılamayı taahhüt eden restoran işletmecisi Joseph Schebera’nın isteğiyle başka bir semte taşındı. Buradaki sahası derme çatma bir çitle çevriliydi ve bildiğimiz stadyumlarla bir alakası da yoktur. Taraftarın “Plumpe” adını taktığı sahanın adı o dönemde yapılan su şebekesi döşeme çalışmalarının sahanın çok yakınında yer almasından kaynaklıdır. Ayrıca sahanın yakınlarında bir su pompasının da olması bu lakabın alınmasında etkili olmuştur.

Dünya Savaşları Arasında Hertha Berlin:
1904’te ilk kez oynanan Berlin şampiyonluğunu kazanan Hertha’nın asıl popülaritesi 1905’te hazırlık maçı için Almanya’ya gelen İngiltere’nin Southern United takımın 3:1 yenmeleri ile oluştu. Futbolun beşiğinden gelen bir takıma karşı alınan bu galibiyet Berlin halkı arasında ilgi yarattı. I. Dünya Savaşı kulübün 177 kayıtlı üyesinden 36’sinin ölümüne neden oldu. Bunun ve savaş sonrası ekonominin getirdiği finansal sıkıntılar tüm ülke gibi kulübü de gittikçe sarmaya başlamıştı. Bu durum ise kulübün sportif başarısını da etkiliyordu. Örneğin bir maçta seyircilerden biri ve aynı zamanda kulübün üyesi ve eski futbolcusu olan Artur Friedemann, ‘Berliner FB von 1910’ takımına karşı oynanmakta olan kritik bir maçta Berliner FB’li oyunculardan birisi tam topu kaleye doğru yönlendirmişken ve gol deyim yerindeyse “geliyorum” diyorken, sahaya girip golü engellemiş ve Hertha’nın bu kritik maçtan 0:0 ile ayrılmasını sağlamıştır. Tabii karşı takım uzun süre itiraz etmiş ancak sonuç değişmemiştir.
Ancak finansal sıkıntılar hala devam ediyordu ve buna “kesin” bir çözüm için 1920 yılında Berliner Sports Club ile birleşti. Bundan sonra da kulübün adı bu takıma atfen Hertha Berlin BSC olarak anıldı. Daha sonra ise Hanne Sobeck adlı ve kulübün gelmiş geçmiş en popüler futbolcusunun önderliğinde 1926 ile 1929 yılları arasında 4 final oynadılar fakat kaybettiler. En nihayetinde ise 1930 ve 1931 yıllarında arka arkaya Almanya Şampiyonu olmayı başardılar. Bu iki şampiyonluk aynı zamanda kulübün kazandığı son şampiyonluklar da oldu. Çeşitli yıllarda Berlin liginde ve alt liglerde şampiyonluklar kazansa da bu en büyük unvana bir daha ulaşamadılar. Hemen akabindeki 1933-1945 Nazi rejimi sırasında kulübün Nazi ideolojisini takip etmesini sağlamak ve bundan emin olmak amacıyla Nazilerce kulübün başına Nazi Partisi üyesi bir başkan atandı. Zira daha önce kulüp başkanlığı yapmış olan Wilhelm Wernicke sosyal-demokrat olarak bilinen biriydi. II. Dünya Savaşı sonunda, kulübün derme çatma sahsı “Plumpe” 200’e yakın bomba isabeti almış ve birçok da patlamamış bomba da sahada yatmaktaydı. Bir de buna işgal kuvvetlerinin kulübü kapatıp, merkezini karargâh olarak kullanmaları eklenince kulüp kapanma noktasına gelmişti. Daha sonra eski başkan Wilhelm Wernicke duruma yeniden el koydu ve kulübü yeniden ayağa kaldırdı.

Berlin Duvarı ve Sonrasında Hertha:
1949-50 sezonunda Dresdner SC takımından teknik direktör Helmut Schön ve birçok futbolcu Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçıp Hertha’ya transfer kulüp Doğu Alman takımlarına karşı maç yapmaktan bir sene boyunca men edildi. Helmut Schön ise futbolseverler için aslında çok tanıdık bir isim. Kendisi 1954’ten itibaren Almanya Milli takımının yardımcı antrenörü daha sonra 1966’dan itibaren de teknik direktörü oldu. Başında olduğu Almanya ile 1972 Avrupa Şampiyonu, 1974 ile de Dünya Şampiyonu oldu. Yine 1976’da Almanya’ya Avrupa Şampiyonasında final oynattı ve 1978 Dünya Kupası sonrasında yerini Jupp Derwall’e bıraktı. Futbolculuğu zamanında da Dresdner SC ve FC St. Pauli ile iki kez lig şampiyonluğu yaşarken 4 kez de gol kralı oldu.
1950’lerde ezeli rakipleri Tennis Borussia Berlin ile birleşme gibi bir plan ortaya atılınca plan kesin bir şekilde 263’e 3 oyla reddedildi. 1960’kara geldiğimizde ise “Plumpe” sahası artık yetmez olmuş ve takım önemli maçları Berlin Olimpiyat Stadında oynamaya başlamıştır. Ancak kulüp tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri 1961’de inşa edilmeye başlanılan Berlin Duvarı ile olmuştur. Duvar ile birlikte kulübün en önemli taraftar kitlesi maçlara gelemez olmuştur. Ancak Doğu tarafında kalan taraftarlar duvarın çok yakınlarında olan “Plumpe”ye giremeseler de tüm engellemelere rağmen maç günleri toplanmaya devam etmişlerdir. Buna ek olarak iyi futbolcular da siyasi durumun belirsizliğinden ürkerek Hertha’ya gelmek istememişler buna çözüm olarak da kulüp futbolculara rüşvet teklif etmiş ve bunun anlaşılması neticesinde de bölgesel lige düşürülmüştür ve ancak 1968’de yeniden Bundesliga’ya dönebilmiştir. 1971’de şike skandalına adı karşınca verilen cezayı ödemek için “Plumpe” satılmak zorunda kalınmıştır. 1970’ler kulüp için başarılı geçmiştir. 1974’te Bundesliga’yı 2. olarak bitirmiş, 1979’da UEFA kupasında yarı final’e kadar yükselebilmiş ancak Yugoslav Kızılyıldız’a elenmiştir. Yine 1977 ve 1979’da Almanya Kupa’sında final oynama başarısı göstermiştir. Fakat daha sonraki yıllar kulüp için kâbus gibi geçmiştir. 1980’de ikinci lige düşmüş, 1982’de yeniden yükselse de sezon bitimi yine düşmüş ve 1986’da bölgesel lige kadar düşmüştür.

Duvarın Yıkılmasından Sonra Hertha
9 Kasım 1989’da Berlin Duvar’ının yıkılmasından iki gün sonraki ikinci lig maçına 11.000’i eski Doğu Almanya vatandaşı olmak üzere 55.000 kişi gelmiştir. Doğu Berlin’in takımı FC Union taraftarları ile Duvar’ın yıkılması coşkusunu kutlamışlar ve iki kulüp arasında bu tarihten itibaren bir dostluk başlamıştır. Ancak 1990’ların ilk yarısı karmaşa içinde geçmiş, birçok teknik direktir değiştirilmiş, kulüp milyon Markları bulan bir borç batağı içine girmiştir. Ancak buna rağmen Hertha’nın amatör takımı Almanya Kupa’sında son eleme turuna kadar yükselmiştir. 1994’te yeni başkanları ile finansal açıdan rahatlamışlar ve nihayetinde de 1997’de yeniden 1. Lige dönmüştür. Olimpiyat Stadı tıklım tıklım dolmaya başlamış ve Borussia Dortmund’un Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduğu sezon Berlin’deki maçı 72.000’e yakın kişi seyretmiştir. 1999’da ligi 3. olarak bitirmiş ve sonuna beklenen Avrupa Şampiyonlar liginde mücadele etme hakkını kazanmış ve kupada Berlin’de Chelsea’yı 2:1, Milan’ı da 1:0 ile geçmeyi başarmışlardır. Ancak 19 Kasım 2000’de kulüp şirketleştirilmiştir. Bundan sonra Hertha arada zirveyi zorlasa da şampiyon olmayı başaramamış ancak Avrupa kupalarına istikrarlı bir şekilde katılmaya devam etmiştir. 2004-2007 yıllarında Hertha’da milli oyuncumuz Yıldıray Baştürk de forma giymiş ve burada toplamda 14 gol kaydetmiştir. Bugün Hertha, Berlin’de önemli bir taraftar ve seyirci kitlesine sahiptir. Ayrıca Berlin’e komşu yerlerden de çok sayıda taraftarı maç günleri trenlerle yolculuk yaparak Olimpiyat Stadı’na gelmektedirler.

Kaynaklar:
http://www.herthabsc.de/index.php?id=257
http://en.wikipedia.org/wiki/Hertha_BSC_Berlin
http://de.wikipedia.org/wiki/Hertha_Berlin
http://de.wikipedia.org/wiki/Stadion_am_Gesundbrunnen
http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Wall
http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1ray_Ba%C5%9Ft%C3%BCrk
http://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Sch%C3%B6n

0 yorum:

Yorum Gönder