20 Mayıs 2010 Perşembe

bir atkı hikayesi


'' Alt Tarafı Bir Atkı Canım Ne Var Yani? '' Demeyin Bu Atkı Başka Atkı...
Her şeyden önce atkı , dünyada futbol taraftarları arasında özel bir eşya... İlk '' örgütlü '' kullanımları İngiltere'de görülmüş. İngiliz '' holiganlarının '' tribün kültürüne hediye ettiği en önemli simgelerden biri...


Atkı kullanım alanı epey yaygın bir eşya , kareografide , kimlik edinmede , soğukta beklerken , tezehürat ederken ve benzeri yaygın kullanımıyla tribünlerin vazgeçemeyeceği de bir aksesuar. Her atkı küçük bir pankarttır mesela , kolay taşını , işlevseldir hayalgücüne açıktır. Dostluk ve düşmanlık simgesidir , deplasmanlarda atkılar değişir , atkılara '' el konur '' . Atkı kimlik belirtir , hangi takım , hangi takımın hangi grubu , aidiyet temsilidir.
Tribünlerde atkı kullanımı üzerine yazılacak pek çok şey var ama bu yazımızın konusu
SOKAK atkısı. SOKAK grubunun ilk atkısının hikayesi epey renklidir aslında. '' Bir atkımız olmalı '' dediğimizde , hepimizin aklında binbir çeşit atkı vardı muhtemelen. Nasıl çıkacaktı , nasıl finanse edecekti , bizi temseş eden bir atkı nasıl şekillenecekti.?


Tam da SOKAK ruhuna uygun bir atkı yaratım süreci oldu aslında , ilk tasarımlardan çıkarılışa , alışına , dağıtımına kadar.


Önce bir anket açıldı sitede. Tribünlerde benim bildiğim ilk anket , çünkü genelde atkılar yapılır ve takılır , atkıların şekil şemaline öyle çok büyük kalabalıklar karar vermez. Bizim atkının şeklinin belirlenmesi bol yorumlu (en son baktığımda 255 yorum vardı) çok değişkenli bir anketle gerçekleşti. Bu atkıyı özel kılan süreç özel kılan sebeblerden biri sadece.

Yapılan bir tasarım sunulduktan sonra gelmeye başladı yorumlar...

Çok Beğenende Vardı...

serkan tarafından gönderildi Çrş , 24/12/2008 - 19.19 tarihinde gönderildi.

Dehşet ötesi !!! Gerçekmi bu atkı ))) Harika... Anlatamam. Bu atkıyı takmak yaşamak lazım.. Hazır olacağı anı sabırsızlıkla bekliyoruz. Emeği sağlık herkesin.


zekzekzeki tarafından gönderildi Çrş 24/12/2008 - 17.14 tarihinde gönderildi.
Anlaşılan ligin ikinci yarısına bomba gibi bir giriş yapacaz. Teşekürler ozzyy

Atkı İçin Farklı Logolar Düşünen de..



sebastian tarafından Çrş , 24/12/2008 - 18.13 tarihinde gönderildi.
Sokak logosu güney amerika diyarlarından alıyore..Azteklerden maya larda...Çek bir Arjantin güneşi...


Delivaldez tarafından Çrş , 12/24/2008 - 18.13 tarihinde gönderildi.
Sokak güneşi ! Teşekürler Sebo.Olabilir... Hitit güneşi falanda olabilir hani Ankara'yıda çağrıştırsın )))



Atkı Tek Taraflımı Olsun Çift Katlımı Olsun Üzerinde Yorumlar Geldi...


Pablo tarafından Çrş, 12/24/2008 - 20.03 tarihinde gönderildi.
Tek taraflı atkı...Ben önemli bir soruyu gündeme getirmek istiyorum.. Ozzyy cidden güzel bir tasarım yapmış , peki bu atkılarımız tek katlı mı olulacak.? Bence tek kat , ince geniş atkı günümüzde daha popüler ve şık duracaktır. Bence bir atkının iki yüzü olarak kullanmak yerine , 2 ayrı atkı modeli olarak kullanabiliriz. İmalat-ı Harbiye isminin ilk defa bir atkıda kullandığınıda gururla belirtmek isterim ayrıca boyuna şeritlerde tarz katmış. Bence sağ tarafta elinde döner bıçağıyla Cabbar baba da son derece hoş olabilir. Alın size logo )))


Arada Güzel Buluşmalarda Oldu...

goralı tarafından Çrş , 24/12/2008 - 20.25 tarihinde gönderildi.
Hoşgeldim.Doğup büyüdüğüm Hacettepeden ilk ve son aşkım ankaragücümden ayrılmak zorunda kaldığım talatpaşa bulvaarına SOKAK sayesinde yeniden kavuşuyorum. irfan baştuğ ilkokulundan sağ saol kavgalarının ortasında kaldığım hamamönüne herşeyden çok sevgili ANKARAGÜCÜ s o k a k penceresinden farklı bir bakış açısı yakaladım.Hepinize merhaba derken atkılar en güzeli içinde Ankaragücü yazandır gerisi ayrıntıdır der Sakaryadan selam ederim.


Güneş Üzerinde Tartışmalar Başladı...


Pablo tarafından Çrş , 24/12/2008 - 22.13 tarihinde gönderildi.
Bence güneşi kaldıralım kesinlikle , denildiği gibi bize özgü bişey olmalı.Ana yazıda da lacivert yerine sarı olsa daha çekici olabilir , üstteki yazılar lacivert kalabilir.Bu şekilde güzel ama daha dikkat çekici olur sarı yazıyla. Güneşin yerine de önerim Cabbar baba tek kat atkıda çok güzel durabilir.Hem tamamen orjinal hemde tıpkı imat-ı Harbiye gibi sahip çıkılması gereken bir motif.Kuru kafadan daha etkili ve en az onun kadarda atarlı.Sonuçta cabbar babada sokağın adamı.


Ve Oylama....

lanselot tarafından Çrş , 24/12/2008 - 18.49 tarihinde gönderildi.Ben oyumu hitit güneşinden yana kullanıyorum ama tamerin güneşe tarz katması şartıyla en azından bize has.

fındık tarafından Çrş , 24/12/2008 tarihinde gönderildi.
arjantin güneşi

ozzyy tarafından Sal , 30/20/2008 - 00.38 tarihinde gönderildi.

Evet oylama sona erdi... Kazanan sebonun arjantin güneşidir .arkadaşların 2side atkıda olsun önerisinide değendirebiliriz.Bugün İstanbulala görüşüp olayı bağlıyacaz.Hayırlı uğurlu olsun.


Ve Sonra Ortaya Karışık Bir Şeyler Çıktı )))

berkay tarafından Sal , 12/30/2008 - 00.22 tarihinde gönderildi.

Sokak pergelinin çizdiği daire.. Sanırım bu gidişle herkesin uzlaştığı bir değişik ve çok canlı bir atkımız olacak... Yani dışarıda hiç bir eğilim kalmıyor. Sokak pergeli çizdiği daire ile herşeyi içeriyor misali )))

Pablo tarafından Sal , 30/12/2008 - 200.22 tarihinde gönderildi

Ne şiş yansın ne kabap hesabı ))) Uzlaştırma komisyonu gibisin Berkay valla ))) peki sokak tarafının bi tarafı Hitit güneşi , bi tarafı arjantin güneşi olsa nasıl olur? Atkının sokak tarafı hem yerel hemde evrensel bir nitelik kazanır böylece )))


Sona Doğru Geliyoruz...

Wasty tarafından Sal, 30/12/2008 - 18.52 tarihinde gönderildi
''Bir tarafta Arjantin öbür tarafta hitit olsun , herkesin gönlü olsun '' fikri gayet güzel bence , ayrıca gördüğüm kadarıyla internette tasarlanan atkılar , hayata geçirildikten sonra çok daha canlı oluyor emin olun.


Exom tarafından Sal, 30/12/2008 - 09.44 tarihinde gönderildi.
Herhalde ilk sanıyorum Ankaragücü tribünlerinde ilk defa anket sonucuna göre atkı çıkacak. Gizli Gizli !!! her ankaragüçlü evinde bir tane bulundurmak isteyebilir. Herkese satılmasın )))


Bunlar sitedeki 255 yorumun sadece bir kısmı elbette... Atkının biçiminin karar verdikten sonra , paralar toplandı. SOKAK atkısının bir güzelliğide finansmanın tamamen bizim tarafımızdan yapılmış olması.Sipariş verildi , örnekler geldi gitti , atkılar başka bir yazıda okuyacağımız gibi sabahın köründe büyük bir heyecanla alındı ve artık hepimizin boynunda bir SOKAK atkısı !!!

Anketi , tribüncünün kendi parasıyla çıkması ve tabi ki tribünlerde hiç görülmemiş özgün tasarımı ve yaratıcılığıyla sokak çocuklarının boynuna dolandı...

Muhabbetimiz bol , hayalgücümüz özgür olsun... Nice başka SOKAK atkılarına...

briket

Ankaragücü tribünlerinde çıkartılan ilk fanzin olan 2.ci fanzinimizden alıntıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder